1 kg fileta z sandacza
sól
pieprz
mąka ziemniaczana
2 jajka
płatki kukurydziane
olej
cytryna
1
Sandacza umyć, oczyścić z ości i pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprzem z obu stron. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać. Od strony skóry rybę obtoczyć w mące, następnie w jajku i w płatkach kukurydzianych. Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć sandacza z panierowanej strony na złoty kolor. Położyć na blaszkę do pieczenia panierką do góry. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury w piekarniku 180°C. przez 7 minut.
2
Na suchej patelni grillowej położyć przekrojone na pół cytryny i z grillować. Grillowaną cytrynę owinąć w gazę i zawiązać sznurkiem tak, żeby powstała sakiewka.
6 duży pory
¾ szklanki śmietana 34%
½ szklanki bulionu
4 ząbki czosnku
100 g masła
sól
pieprz
1
Z pora odcinamy białą część, myjemy i kroimy na cieniutkie talarki. W rondlu czosnek przeciśnięty przez praskę dusimy na maśle, dodając do niego pokrojonego pora. Dusimy do miękkości podlewając od czasu do czasu odrobina bulionu. Gdy por zmięknie zalewamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeszcze chwilę duśmy na małym ogniu, aż śmietana się zgęstnieje.
2
Na środku talerza kładziemy duszonego pora, a na wierzch upieczonego sandacza dekorując cytryną.