1000g mąki
450ml gorącej wody
200ml mleka
15g oleju
20g soli
1
Mąkę z solą przesiać przez sito na stolnicę. Podlewając wodą i mlekiem zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta, przykryć ściereczką aby nie wyschło i odłożyć na 30 minut aby odpoczęło. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Jedną część ciasta rozwałkować na prostokątny płat, podsypując stolnicę mąką. Rozwałkować na grubość 2 mm i wykrawać krążki za pomocą metalowego ringu. Skrawki ciasta zebrać i dołączyć do nie rozwałkowanego ciasta. Po środku każdego krążka rozłożyć farsz, uważając aby nie znalazł się na brzegu ciasta. Brzegi ciasta bardzo dokładnie zlepić. Gotowe pierogi położyć na blaszkę posypaną mąką. Pierogi gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić i ułożyć na talerz.
250g łososia wędzonego
150g gotowanych ziemniaków
150g serka Filadelfia
50g koperku posiekanego
100g posiekanej cebuli
50ml oleju
sól i pieprz
1
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przetrzeć przez praskę. Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Łososia drobno posiekać. Dodać koper. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać doprawić solą i pieprzem.
2
Można podsmażyć na maśle. Podawać ze świeżym koprem i ziołami.