600 g filety z białej ryby bez skóry
4 bułki do burgerów
sałata
pomidor
sałata
rzodkiewka
masło klarowane
sos tatarski
Sałatka Colesław
Opcjonalnie: avocado, ogórek małosolny
1
Mrożoną rybę najpierw dokładnie rozmrozić i osuszyć na papierowych ręcznikach. Rybę podzielić na 4 kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Delikatnie panierować w mące, następnie w roztrzepanym jajku z dodatkiem 3 łyżek mleka, na koniec w bułce tartej. Tak przygotowane filety usmażyć na maśle klarowanym na złoty kolor, po ok. 3 – 5 minuty z każdej strony lub upiec w piekarniku w następujący sposób: ustawić funkcję grilla w piekarniku lub 230⁰ C, na blaszkę do pieczenia wlać 2 łyżki oliwy, położyć na niej filety, po chwili odwrócić i wstawić do piekarnika na wyższą półkę. Grillować/piec przez ok. 3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
2
Bułki przekroić i opiec na patelni grillowej lub podgrzać w piekarniku. Obie połówki bułki od środka posmarować sosem tatarskim, na dolnej położyć filet ryby, sałatę, pomidora i rzodkiewkę następnie przykryć drugą połówką bułki.
3
Sałatę przełożyć na talerz. Na górze sałaty kładziemy sezonowe warzywa i owoce. Posypać ją kardamonem, berberysem. Rozłożyć rybę i nałożyć lody.
750g Kapusta biała szatkowana
100 g marchwi tartej
Sól , pieprz
4 łyżki Majonezu
1 łyżeczka octu winnego
Łyżeczka miodu
Posiekany pęczek pietruszki
1
Marchew wymieszać z kapustą , doprawić octem , przyprawami i majonezem na koniec dodać pietruszkę posiekaną.